Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η αλάνα στη Χαλδίας και το νέο δόγμα της διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς

Δυσοίωνες οι εξελίξεις για το επίμαχο οικόπεδο στην οδό Χαλδίας που προορίζεται για σχολική στέγη.
Από την προηγούμενη χρονιά επισημάναμε το γεγονός ότι:
α) δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον της διοίκησης του δήμου.
β) το ενδεχόμενο να χαθεί και αυτός ο ελεύθερος χώρος είναι πολύ πιθανό!
Στις 2-3-2010 έληξε το 18μηνο (προθεσμία παρακατάθεσης της αποζημίωσης για να δεσμευτεί ο χώρος).
Εσπευσμένα η Δημοτική Κίνηση έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να δοθεί μια λύση.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Διαμάχη για το... φαραωνικό δέντρο

 Πόλεμος ξέσπασε στην Καλαμαριά, παραμονές του Πάσχα, για το... χριστουγεννιάτικο δέντρο που τοποθέτησε ο δήμος στην είσοδο της πόλης από τον περιφερειακό, απέναντι από το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”.

“Σαράντα πέντε χιλιάδες ευρώ για ένα δέντρο; Το δέχεστε; Κοινωνικός έλεγχος στις δαπάνες του δήμου!”, είναι το μήνυμα που αναγράφεται στο πανό διαμαρτυρίας που συμβολικά ανάρτησε στο επίμαχο δέντρο η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς. “Πρόκειται για ένα δέντρο φαραωνικό και ακαλαίσθητο, το οποίο μάλιστα παραγγέλθηκε από το εξωτερικό και κόστισε στους Καλαμαριώτες 45.000 ευρώ”, σχολίασε δηκτικά ο επικεφαλής της παράταξης Μιχάλης Παναγιωτίδης.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Δικαίωση της επιμονής μας,ομόφωνη απόφαση!

Μετά από πρόταση της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα 22-3-10 εκ νέου το θέμα της τιμής μονάδος για την προσκύρωση των 281,5 τ.μ της FENA α.ε. όπου ζητούσαμε την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης της διοίκησης  (650 ευρώ/τ.μ. αντί 1000 ευρώ/τ.μ. που πρότεινε η πολεοδομία.)
Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης και τον επανακαθορισμό της τιμής στα 1000 ευρώ/τ.μ.

Σπατάλες με χρήματα των δημοτών!

45.000 ευρώ για ένα δέντρο φαραωνικό,ακαλαίσθητο,εισαγωγής, παρκαρισμένο στην αρχή του Φοίνικα,με βέβαιη κατάληξη το σκέβρωμά του.Αναλογισθείτε ότι πέρσι ο δήμος πλήρωσε επί πλέον 7.500 ευρώ για αποθήκευση και άλλα τόσα για αποσυναρμολόγηση και συαναρμολόγηση.Τόσο μας περισσεύουν;Και είναι μόνο η αρχή των αποκαλύψεων σπατάλης και κακοδιαχείρισης!

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

"Καλλικράτης", Εξετάζουν τέσσερα εναλλακτικά σενάρια

Θολό παραμένει το τοπίο στον Νομό Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στην Α΄ περιφέρεια, καθώς είναι άγνωστο εάν θα θεσμοθετηθεί μητροπολιτική διοίκηση για το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Μάλιστα, τα εναλλακτικά σενάρια είναι τουλάχιστον τέσσερα, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται τα ενδεχόμενα για αυτόνομη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, αλλά και μητροπολιτική αυτοδιοίκηση υπό τον τύπο νομαρχιακού διαμερίσματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, πάντως, οι αντιδράσεις πολλών δημάρχων είναι έντονες, προτού ακόμα οριστικοποιηθεί το όποιο σχέδιο.

Για την Α΄ εκλογική περιφέρεια τα δύο επικρατέστερα σενάρια φέρουν τους 14 δήμους να συνενώνονται σε τέσσερις, έξι ή οχτώ. Και στις τρεις περιπτώσεις η Καλαμαριά μένει αυτόνομη, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνενώνεται με την Τριανδρία. Σύμφωνα με τα δύο πρώτα σενάρια, οι υπόλοιποι δήμοι πρακτικά χωρίζονται σε δύο γεωγραφικές ενότητες, τη βορειοδυτική (Δήμοι Αγίου Παύλου, Συκεών, Νεάπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, Πεύκων) και τη δυτική (Δήμοι Σταυρούπολης, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Ελευθερίου- Κορδελιού), οι οποίες είτε θα αποτελέσουν δύο ΟΤΑ είτε θα διαιρεθούν, διαμορφώνοντας τέσσερις νέους δήμους. Βάσει του τρίτου σεναρίου, παραμένουν αυτόνομοι οι Αμπελόκηποι, η Σταυρούπολη και η Νεάπολη, ενώ συνενώνονται Πολίχνη με Ευκαρπία, Εύοσμος με Μενεμένη και Ελευθέριο- Κορδελιό και οι Συκιές με Άγιο Παύλο και Πεύκα. Εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής στα γεωγραφικά όρια των δήμων έχει ταχθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης. Αντιδράσεις έχουν εκφράσει και οι δήμαρχοι έξι δήμων (Τριανδρίας, Αγίου Παύλου, Ελευθερίου- Κορδελιού, Μενεμένης, Πεύκων και Ευκαρπίας), που ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν τοπικά δημοψηφίσματα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες τι επιθυμούν.

Στη Β΄ εκλογική περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, με επικρατέστερο το σενάριο της συνένωσης των 31 δήμων σε δέκα. Εναντίον οποιασδήποτε συνένωσης έχει ήδη ταχθεί ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ και ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης ζήτησε να παραμείνει ο δήμος αυτόνομος, ως ο μόνος μαρτυρικός τόπος του Νομού.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ 
εφ.ΝΕΑ,6-3-10 

Προτάσεις της Δημ.Κίνησης για συζήτηση στο Δ.Σ Καλαμαριάς

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (15-3-2010) εισηγούμαστε να συζητηθούν τα εξής θέματα:

α) Η επανεξέταση του «καθορισμού συμβιβαστικής τιμής μονάδος προσκυρωμένου τμήματος στην επέκταση του δήμου Καλαμαριάς»,που αφορά την σκανδαλώδη ρύθμιση για την επιχείρηση FENA. (βλ. http://dimotikikinisi.blogspot.com/2009/12/280.html)
β) Η επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τύχη του χαρακτηρισμένου ως σχολική στέγη οικοπέδου στην οδό Χαλδίας, δεδομένης της παρέλευσης του 18μηνου. (βλ. http://dimotikikinisi.blogspot.com/2009/12/blog-post_27.html)

γ) Η εξέταση και αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά την παράνομη λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη συμβολή των οδών Σαράφη-Σωτήρογλου-Παρδαλού, στην περιοχή της επέκτασης. (βλ. http://dimotikikinisi.blogspot.com/2010/03/blog-post.html)

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Κεραία επέκτασης (στη συμβολή των οδών Σαράφη-Σωτήρογλου-Παρδαλού)


Στις 4/3/2010 οι κάτοιχοι της περιοχής Επέκτασης (στη συμβολή των οδών Σαράφη-Σωτήρογλου-Παρδαλού) συγκεντρώθηκαν και απαίτησαν να κατέβει άμεσα η κεραία που (εκτός του ότι λειτουργεί παράνομα εδώ και ένα χρόνο) βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή,δίπλα  σε σχολεία και πάνω από παιδότοπο!
Απαιτούμε να παρέμβει η ΔΕΗ και να διακόψει την παροχή!
Εισηγούμαστε το πρόβλημα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και ζητάμε:
Α.ομόφωνη απόφαση και στήριξη στις προσπάθειες των κατοίκων
Β.ομόφωνο ψήφισμα για την αλλαγή του απαράδεκτου νόμου που αφορά τις τηλεπικοινωνίες.
Γ.να εφαρμοστούν οι λύσεις που προτείνουμε εδώ και χρόνια για την μείωση στο ελάχιστο επίπεδο της ακτινοβολίας.

 Φωτό από τη β΄ συγκέντρωση κατοίκων (4-3-10)

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Νέα κεραία στην επέκταση (οδό Σαράφη)


Μία ακόμη απειλή στην πόλη μας. Μια ακόμη αυθαιρεσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που με προκλητική αδιαφορία τοποθέτησαν μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και κοντά σε δημοτικό σχολείο και σε χώρο συνάθροισης μικρών παιδιών κεραία κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα χωρίς να διαθέτουν τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες.
Η τοποθέτηση της κεραίας στο δώμα της οδού ΣΑΡΑΦΗ-ΑΙΜ.ΣΩΤΗΡΟΓΛΟΥ ΠΑΡΔΑΛΟΥ από την εταιρεία VODAFONE έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής πριν περίπου ένα μήνα. Η κινητοποίηση τους υπήρξε άμεση και ξεκίνησαν μία προσπάθεια ενημέρωσης των συμπολιτών τους για την ύπαρξη αυτής της απειλής αλλά και συγκέντρωσης πληροφοριών για την λειτουργία της συγκεκριμένης κεραίας και τις δυνατότητες απομάκρυνσής της.
Για μία ακόμη φορά λοιπόν οι πολίτες έρχονται να καλύψουν τα απαράδεκτα κενά στην λειτουργία της ελληνικής πολιτείας τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Πολίτες  αντιμέτωποι τόσο με ένα νομικό πλαίσιο σκανδαλωδώς ευνοϊκό προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και με μία τοπική αυτοδιοίκηση που αρνείται να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι πρωτίστως πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών.
Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια έναν αγώνα και θα συνεχίσει:
  • Γιατί συμμετέχουμε όλοι μας, ακουσίως, στο «μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα της Ιστορίας» και θα είναι πολύ αργά όταν οι επιπτώσεις του πειράματος αρχίσουν να εμφανίζονται.
  • Γιατί η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να είναι επιλογή μας, η κεραία που έχουν τοποθετήσει κάποιοι δίπλα μας, δεν είναι.
  • Γιατί το δίλημμα :  αν θέλεις κινητό θα πρέπει να ανεχτείς την κεραία είναι ψευδές. Υπάρχουν λύσεις, που μειώνουν στο ελάχιστο την ακτινοβολία. Οι εταιρείες θα πρέπει να πιεστούν να τις εφαρμόσουν.
  • Γιατί ο μόνος τρόπος να αλλάξει η κατάσταση είναι να ενώσουμε τις φωνές μας. Όταν η Πολιτεία νομοθετεί με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, οι πολίτες δεν εγκλωβίζονται, αντιδρούν.
  • Γιατί θα πρέπει να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας που δέχονται την εγκατάσταση τέτοιων κεραιών στις ιδιοκτησίες τους ότι το χρήμα από τα ενοίκια μπορεί να είναι εύκολο αλλά δεν είναι ανέξοδο, κοστίζει πολύ.
Καλούμε όλους σε μία συγκέντρωση, την ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 20.00 στο ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ επί της οδού ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 57 τόσο για την ενημέρωση σας για την πορεία των ενεργειών απομάκρυνσης της συγκεκριμένης κεραίας αλλά και την συμμετοχή σας σε μία προσπάθεια για:
Την άμεση κατεδάφιση, σε πρώτη φάση, όλων των κεραιών που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, παρανόμων και «νομίμων».
Την κατεδάφιση όλων των παρανόμων κεραιών της Καλαμαριάς.
Την αλλαγή του απαράδεκτου νόμου που αφορά τις τηλεπικοινωνίες.
Αντιδρούμε και οργανωνόμαστε, μέσα από επιτροπές γειτονιάς που θα αντιμετωπίσουν την κάθε περίπτωση κεραίας αλλά και συνολικά σε μία επιτροπή κατά των κεραιών .
Στην δική μας πόλη οι εταιρείες δεν θα μπορούν πια να αυθαιρετούν.
Δεν είναι ανέφικτο, μπορούμε να το πετύχουμε! 
Για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς
Μιχάλης Παναγιωτίδης,
δημοτικός σύμβουλος

Τηλ.επικοινωνίας: 6993137277, 6947705491
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://dimotikikinisi.blogspot.com
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: kalamaria2006@yahoo.gr