Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τα 50 δις, η δημόσια περιουσία και ο…ξενοδόχος

Μπορεί η τρόικα να επιμένει και η κυβέρνηση να ψάχνει τον τρόπο καταγραφής, διαπραγμάτευσης και πώλησης των «ασημικών» της χώρας, αλλά χωρίς μια μικρή λεπτομέρεια. Την βούληση του λαού, των κατοίκων, των δημοτών και χρηστών ενός και κατά το σύνταγμα σπουδαιότατου κοινόχρηστου αγαθού, αναγκαίου για την βιωσιμότητα μιας χώρας , που είναι η γη που ζούμε.

Τις τελευταίες μέρες η απάντηση ήρθε από το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς (με πρόταση της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς) που  με μια αυτονόητη, αλλά ιστορικής σημασίας απόφασή του, αποκλείει την εκποίηση ακόμη και ενός τετραγωνικού μέτρου γης.

 Παραθέτουμε την απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία (μοναδική άρνηση της «λαϊκής συσπείρωσης») στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς της 14-3-2011.
Μιχάλης Παναγιωτίδης
Δημ. Σύμβουλος


ΕΚΔΟΣΗ   ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ


    Είναι πλέον γνωστοί σε όλους μας οι όροι της δανειακής σύμβασης της χώρας που αφορούν τη δημόσια γη αλλά και οι πρόσφατες οδηγίες της τρόικας για την εκποίησή της, προκειμένου να αντληθούν 50 δις ευρώ μέχρι το 2015.

     Με δεδομένο όλα αυτά, από καιρό δόθηκαν στη δημοσιότητα λίστες των πρώτων περιοχών της χώρας με πολύτιμα ακίνητα, στις οποίες περιλαμβάνονται το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, και η παραλιακή ζώνη Αρετσούς (η παραλία και η μαρίνα της Καλαμαριάς).

    Οι χώροι αυτοί έχουν συγκεκριμένες χρήσεις καθοριστικές για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Χώρος πρασίνου και πάρκο υπερτοπικής σημασίας το πρώτο σύμφωνα με την 288/2003 απόφαση του ΣτΕ και χώρος πρασίνου, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και περιπάτου ο δεύτερος.

    Οι παραπάνω χώροι δεν προσφέρονται για οικονομική εκμετάλλευση. Η οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης πρέπει να αναδεικνύει και να προστατεύει το περιβάλλον και να διατηρεί τον δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα.

    Δηλώνουμε ότι (και τώρα) θα υπερασπιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο, το δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτής της γης και δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση ούτε ενός τετραγωνικού μέτρου.

·         Διεκδικούμε την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την ενεργή συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία αξιοποίησης των παρόντων χώρων.

·         Καμία μορφή αξιοποίησης δεν μπορεί να γίνει ερήμην του  Δήμου.





       Το ψήφισμα αυτό ψηφίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 93/2011 πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίασή της 14ης Μαρτίου 2011.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου