Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Συγκέντρωση - διαμαρτυρία του Δικτύου Πρωτοβουλιών Θεσ/νίκης στην εφορία Καλαμαριάς

 Με την πρώτη κοινή δράση διαμαρτυρίας το Δίκτυο Πρωτοβουλιών Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε τη διάθεσή του να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική της τροϊκανής κυβέρνησης της υποτέλειας καταγγέλλοντας τα άδικα χαράτσια που εξαθλιώνουν τους Έλληνες πολίτες. 

Στη πρώτη ουσιαστικά εκδήλωση μετά τις εκλογές οι Πρωτοβουλίες δηλώνουν παρούσες και "ετοιμοπόλεμες" να σταθούν φραγμός στα σχέδια της φτωχοποίησης που εφαρμόζουν με περίσσιο θράσος οι εντολοδόχοι των ξένων δανειστών.

Με μια μαζική παρουσία ενημέρωσαν - με κείμενο (ΕΔΩ) που μοίρασαν και με ανάρτηση δύο πανό - τους πολίτες για το τι τους περιμένει αν δεν αντιδράσουν. Εισέπραξαν την επιδοκιμασία και την ενθάρρυνση από τους πολίτες να προχωρήσουν και σε νέες κινητοποιήσεις και ενημερώσεις. Πολλοί δε από τους οποίους ζητούσαν τηλέφωνα και διευθύνσεις κινήσεων πρωτοβουλιών της περιοχής τους, ώστε να συμμετέχουν ενεργά σ' αυτές.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν συναγωνιστές από τις πρωτοβουλίες Καλαμαριάς, Θερμαϊκού, Τούμπας, 5ου Διαμερίσματος Θεσ/νίκης κ.α.

Ακτιβιστής

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Καμμία ιδιωτικοποίηση, άμεση ή έμμεση, στην παραλία Καλαμαριάς


οι θέσεις-προτάσεις της δημ.Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς, για την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς στο ΤΑΙΠΕΔ:


-         Η μαρίνα Αρετσούς είναι δημόσια περιουσία, περιουσία του λαού της Καλαμαριάς, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παραλιακού μετώπου και  απαιτούμε την απόδοση ολόκληρης της έκτασής του στην κυριότητα του Δήμου Καλαμαριάς ώστε να δοθεί χωρίς περιορισμούς στην ευρύτερη κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

-         Ζητάμε την ακύρωση της διυπουργικής απόφασης 218/2012 που την μεταβιβάζει στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς επίσης και του ν.2160/1993.

-         Προσφεύγουμε στο ΣΤΕ για ακύρωση της διυπουργικής απόφασης 218/2012.

-         Απορρίπτουμε κάθε σκέψη αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης  με σκοπό την αποπληρωμή των δανειακών αναγκών της χώρας.

-         Όλη η παραλιακή ζώνη πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα της.

-         Η ανάπλαση της περιοχής είναι υπόθεση της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή του Δήμου, των κατοίκων και των φορέων της πόλης (σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης).

-         Αποφασίζουμε ευρεία ενημέρωση των κατοίκων της Καλαμαριάς με κάθε πρόσφορο μέσο.

    -         Να οργανωθεί αγώνας υπεράσπισης όλης της παραλίας με συμμετοχή όλων των φορέων και των κατοίκων της πόλης ξεκινώντας με τον συμβολικό αποκλεισμό της μαρίνας. 

δημοτική
 Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς

Μιχάλης Παναγιωτίδης
δημ.σύμβουλος Καλαμαριάς
kalamaria2006@yahoo.gr
6993137277



Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Κοινό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς

Κοινό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς φαίνεται να συστήνουν οι δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμαριάς. Χτες το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης συζητήθηκε στη βραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου τόσο η συμπολίτευση, όσο και η αντιπολίτευση τοποθετήθηκαν αρνητικά στην πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τη μαρίνα στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), με σκοπό την παραχώρηση της διαχείρισής της σε ιδιώτη.
Οι προθέσεις τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είχαν διαφανεί από τις ανακοινώσεις τους ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση τις προηγούμενες μέρες. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, τόνισε και χτες ότι «το θέμα της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας της Αρετσούς το παρακολουθούμε εδώ και χρόνια. Ολοι είναι ενημερωμένοι και η δική μας πρόταση είναι σαφής: Να συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου, που θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συζητήσει το ζήτημα με την ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα), στην οποία ανήκει η μαρίνα, αλλά και με το ΤΑΙΠΕΔ. Να μην παραχωρηθεί κανένα κομμάτι της ενιαίας παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς. Ζητούμε ενιαία διαχείριση του μετώπου, όχι μονομερείς και αποσπασματικές προσπάθειες αξιοποίησης. Η μαρίνα είναι κομμάτι του συνόλου της παραλίας. Η αποκρατικοποίησή της δεν έχει νόημα. Εμείς θέλουμε συνολική αναβάθμιση και όχι μια μεμονωμένη αξιοποίηση, ερήμην μάλιστα της τοπικής κοινωνίας και του δήμου».
Ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Καλαμαριάς (Συνασπισμός), επισήμανε ότι «δεν πρέπει να παραχωρηθεί τίποτα σε κανέναν ιδιώτη. Η μαρίνα είναι δημόσια περιουσία κι όχι ιδιωτική. Η προσπάθεια αυτή είναι και παράνομη και αντισυνταγματική. Θέλουμε να μπλοκάρουμε την απόφαση της κυβέρνησης και γι' αυτό θα προτείνουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής. Για εμάς είναι πεδίο αντιπαράθεσης, όπως και για την πλειοψηφία των κατοίκων της Καλαμαριάς».

 Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=149674

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ο δασικός χάρτης Καλαμαριάς εξαιρεί το πρώην στρατόπεδο Κόδρα από τον χαρακτηρισμό "άλσος ή δάσος"

 Το ζήτημα της εξαίρεσης στον δασικό χάρτη του Δήμου Καλαμαριάς εκατοντάδων στρεμμάτων δημόσιας γης από τον χαρακτηρισμό "άλσους-δάσους" έφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Γ. Αμανατίδης και Η. Διώτη με ερώτησή τους στη βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικονομικών .
Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν στην ερώτησή τους "Με την ανάρτηση στις 8-5-2012 από την διεύθυνση δασών Ν.Θεσσαλονίκης του δασικού χάρτη του Δήμου Καλαμαριάς παρατηρήθηκε ότι εκτάσεις συνολικού εμβαδού 110 στρεμμάτων του Πρώην στρατοπέδου Κόδρα (Μικρό Έμβολο) εξαιρέθηκαν από τον χαρακτηρισμό «άλσους ή δάσους» ενώ υφίσταται από το 2003 η απόφαση 288/2003 του ΣτΕ που χαρακτηρίζει το σύνολο του πρώην στρ. Κόδρα ως χώρο πρασίνου."
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι "το πρώην στρ. Κόδρα αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης καθώς επίσης ότι με πρωτοβουλίες των κατοίκων ο χώρος κηρύχθηκε “ιστορικός τόπος”, μέρος αυτού αρχαιολογικός χώρος και 16 κτίρια που είναι σε καλή κατάσταση σήμερα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα." και ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 
-"Εάν είναι γνώστες ότι η διεύθυνση δασών δεν έλαβε υπ όψιν της την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το πρώην στρ. Κόδρα; (ενώ αντιθέτως σε ανάλογη περίπτωση στην περιοχή της Ρέμβης λαμβάνεται υπ όψιν σχετική απόφαση του ΣτΕ)."
-"Σε ποιές ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, ο χαρακτηρισμός για όλη την έκταση ως χώρος πρασίνου και η αποτροπή οποιασδήποτε άλλης παρέμβασης;"
-"Δεδομένου ότι με την υπ αρ.115451/24/11.1.2011(φεκ 24/20.1.2011/β΄) ΚΥΑ το ύψος των παραβόλων που απαιτούνται για την υποβολή αντιρρήσεων είναι απαγορευτικό για τους πολίτες που υπερασπίζονται τους χώρους πρασίνου και το περιβάλλον, προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης;"
Να υπενθυμίσουμε ότι τον κίνδυνο που προκύπτει για την δημόσια γη από την εξαίρεση των στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα από τον χαρακτηρισμό "'άλσους ή δάσους" έχει επισημάνει και η Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς τονίζοντας πως “Οι ανωτέρω σχεδιασμοί εναρμονίζονται πλήρως με το κλίμα και τις πολιτικές εκποίησης της δημόσια γης που επιχειρούνται σε όλη την χώρα, ελπίζοντας σε μηδαμινές αντιστάσεις από τους πολίτες λόγω κρίσης."

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα: alterthess.gr

Και η Αρετσού (Καλαμαριά) στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων !


 "Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους -μέσω συμβάσεων παραχώρησης- κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Άλιμο, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.
Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης."
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για άλλη μια φορά, η πρώτη ήταν όταν ο ΕΟΤ επί χούντας υπέκλεψε την παραλία της Καλαμαριάς από την τοπική κοινωνία (για να μην ξεχνάμε: http://dimotikikinisi.blogspot.gr/2009/05/blog-post_815.html),
γινόμαστε μάρτυρες της ολοκληρωτικής αφαίρεσης κάθε δικαιώματος  μιας πόλης 120.000 κατοίκων να έχει πρόσβαση και να αυτοδιαχειρίζεται το φυσικό της προνόμιο και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του.
Δήμος,Περιφέρεια,τοπικοί φορείς και πολίτες θα μείνουν μοιραίοι θεατές ή έστω κι αυτή την ύστατη ώρα θα αντισταθούν πολλώ δε μάλλον όταν κατά καιρούς δήλωναν με έμφαση ότι "θα υπερασπιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο, το δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτής της γης και δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση ούτε ενός τετραγωνικού μέτρου"; 
(εδώ:http://dimotikikinisi.blogspot.gr/2011/03/50.html και εδώ:http://dimotikikinisi.blogspot.gr/2012/03/blog-post_25.html )
 Ήρθε η ώρα!
Οι Πολίτες της Καλαμαριάς ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ στα χέρια μας!
Οι αποτυχημένοι και φοβισμένοι δεν μπορούν να μας απειλούν και να μας εκφοβίζουν!
Το σύστημα βρίσκεται σε κρίση. Ανίκανες κυβερνήσεις και πολιτικά πρόσωπα με ύποπτη υπαλληλική σχέση, οδηγούν τους πολίτες και την ίδια την χώρα σε εξαθλίωση και υποταγή.
Ελάχιστο εισόδημα επιβίωσης ,δημόσιος πλούτος και υποδομές γίνονται λεία στην μεγαλύτερη κλοπή των τελευταίων 100 χρόνων.
Έχουμε χρέος να αντισταθούμε και να τα υπερασπισθούμε όλα.
Σήμερα δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης αλλά και έναν αγώνα για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.
Έχουμε δικαίωμα στη ζωή. Αυτό σημαίνει δικαίωμα και στη δουλειά και στην κατοικία και στη μόρφωση και στην υγεία και σε όλα τα δημόσια αγαθά.
Η πόλη μας, η Καλαμαριά, εγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι βρίσκεται κι αυτή στο μάτι του κυκλώνα.
Μέσα στον κυκεώνα της κρίσης μεγάλες εκτάσεις ζωτικής σημασίας για την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομική και πολιτισμική ζωή της πόλης γίνονται βορά των κερδοσκόπων.
Όλη η παραλία, αλλά και το Κόδρα, το Νταλίπη, οι Καπναποθήκες και άλλα 250 στρέμματα γης είτε ξεπουλιούνται μέσω του περίφημου Ταμείου «αξιοποίησης», είτε μετατρέπονται σε λεία διαπλοκής δικαστικών και εργολάβων μέσω απίστευτων τιμών ζώνης που φθάνουν ακόμη και τις 7000 ευρώ το τετραγωνικό!(ενώ το δημόσιο πουλάει με 300/τ.μ!).
Θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε για να δώσουμε όλοι μαζί αυτόν τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα.
Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο αδρανείς!
Όσα συμβαίνουν γύρω μας ,συμβαίνουν επειδή δεν μιλάμε, επειδή μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, περιμένοντας από τους άλλους να κάνουν τους αγώνες που θέλουμε..
Δεν περιμένουμε πια τίποτα από «σωτήρες» και δεν ελπίζουμε σε ατομικές λύσεις.
Η δύναμή μας βρίσκεται στη γνώση, στην ενότητα και στη δράση.
Και αυτή η μάχη θα κερδηθεί όπως κερδήθηκε το 2003!
-Να συγκληθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς
- Να οργανωθεί άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης όλων των φορέων και κατοίκων
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντίστασης όλης της πόλης
Μιχάλης Παναγιωτίδης
δημ.σύμβουλος Καλαμαριάς
kalamaria2006@yahoo.gr
6993137277

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ


Να μην σταλεί καμία εντολή διακοπής για οικογένειες ή μικρούς επαγγελματίες που με βάση το εισόδημά τους αδυνατούν να ξοφλήσουν το σύνολο του λογαριασμού σημειώνεται στο ψήφισμα
 
 Την ευαισθητοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ απέναντι σε νοικοκυριά, που αδυνατούν λόγω οικονομικής κρίσης να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ζητά το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμαριάς με ψήφισμά του.
«Επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο κοινωνικό αγαθό για τη ζωή των συμπολιτών μας, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς ζητάμε από τα αρμόδια όργανα :

-         Να μην σταλεί καμία εντολή διακοπής για οικογένειες ή μικρούς επαγγελματίες που με βάση το εισόδημά τους αδυνατούν να ξοφλήσουν το σύνολο του λογαριασμού.
-         Σε αυτές τις περιπτώσεις να δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού με κριτήριο την οικονομική ευχέρεια του καταναλωτή και με αντικειμενικά κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας.
-         Σε περιπτώσεις όπου έχει γίνει ήδη διακοπή λόγω χρέους, να γίνει άμεσα επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου και διακανονισμός με δόσεις που να μπορεί να ανταποκριθεί ο υπόχρεος, με βάση το εισόδημά του» τονίζεται στο ψήφισμα.

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Απειλή για τη δημόσια γη στην Καλαμαριά!


 ή οι Δημόσιες υπηρεσίες ποιον υπηρετούν;

Άλλο ένα μείζον θέμα, εν μέσω θέρους, προκύπτει από την δημοσίευση του δασικού χάρτη της Καλαμαριάς (καθώς και άλλων 11 τοπικών κοινοτήτων του Ν. Θεσσαλονίκης).
Η πρόταση της Διεύθυνσης δασών Ν. Θεσσαλονίκης, εξαιρεί εκατοντάδες στρέμματα δημόσιας γης από τον χαρακτηρισμό άλσους-δάσους αγνοώντας αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρ. στρ. Κόδρα όπου εξαιρούνται 110 στρέμματα, ενώ από το 2003  υφίσταται η απόφαση 288/2003 του ΣτΕ που χαρακτηρίζει το σύνολο του πρώην στρ. Κόδρα ως χώρο πρασίνου!!!
Παράλληλα σοβαρές ευθύνες στην όλη διαδικασία φέρει και η διοίκηση του Δήμου διότι:
Α. ενώ γνωρίζει το θέμα από τις 8-5-2012 το παρουσιάζει στο δημοτικό συμβούλιο στις 2-7-2012, μια εβδομάδα πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.
Β. δεν συγκαλεί τις αρμόδιες επιτροπές (διαβούλευσης, ποιότητας ζωής) υποβαθμίζοντας την σπουδαιότητα του θέματος για το μέλλον της πόλης.
Γ. στις αντιρρήσεις που η ίδια υποβάλλει παραλείπει μεγάλα τμήματα στην παραλία Αρετσούς, στο Καραμπουρνάκι, στο Κόδρα ενώ προτείνει και αποχαρακτηρισμούς (π.χ. πλατεία Δημαρχείου).

Οι ανωτέρω σχεδιασμοί  εναρμονίζονται πλήρως με το κλίμα και τις πολιτικές εκποίησης της δημόσια γης που επιχειρούνται σε όλη την χώρα, ελπίζοντας σε μηδαμινές αντιστάσεις από τους πολίτες λόγω κρίσης.
Παρόλα αυτά οι φορείς που κινητοποιήθηκαν μέσα στα στενά χρονικά όρια και αντιμέτωποι με υπέρογκα παράβολα (σύλλογος Διέξοδος, σύλλογος Κατιρλιωτών, σύλλογος Φίλοι του Πρασίνου, Δημοτική Κίνηση Πολιτών),και κατέθεσαν σοβαρότατες αντιρρήσεις προς την Διεύθυνση Δασών, δίνουν μια ελπίδα αποτροπής των σχεδίων αποχαρακτηρισμού και στη συνέχεια ξεπουλήματος μεγάλων εκτάσεων δημόσιας γης και κοινόχρηστων χώρων.
Όμως σ αυτήν τη προσπάθεια είναι απαραίτητη η συμβολή όλων των πολιτών και όλων των άλλων φορέων της Καλαμαριάς, για να μην εκχωρηθεί ούτε ένα μέτρο γης.
Στην εξέταση των αντιρρήσεων από την αρμόδια επιτροπή της Διεύθυνσης Δασών (1 δικηγόρος από ΔΣΘ και 2 γεωπόνοι !!!) ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.

Δημοτική ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Επικοινωνία:
Τηλ.6993137277 (Μ.Παναγιωτίδης)

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΚοιΝο, όχι ΕΥΡΩ (και για φροντιστηριακά μαθήματα)


Το Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων Θεσσαλονίκης (Καλαμαριά) ΚοιΝο,
 δημιουργεί και θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη,  φροντιστηριακά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
Α) Ενισχυτική διδασκαλία μαθητών Λυκείου
Β) Ενισχυτική διδασκαλία μαθητών Γυμνασίου
Γ) Εκμάθηση ξένων γλωσσών (Αγγλικά- Γαλλικά) 
Δ) Εξωσχολικές δραστηριότητες μαθητών Δημοτικού (μουσική, ζωγραφική, γυμναστική, θέατρο, φωτογραφία, κλπ.)
Η στελέχωση αυτών των τμημάτων, από καθηγητές και η καταγραφή των ενδιαφερόμενων γονιών έχει ξεκινήσει. Μπορείτε να επικοινωνείτε για περισσότερες πληροφορίες και να δηλώνετε συμμετοχή είτε για τη στελέχωση είτε για τη συμμετοχή των παιδιών σας, με τα μέλη:
Θεανώ Βαχτσεβάνου τηλ. 6947106080
Στέλλα Κορομπίλη τηλ. 6974481097
Ελένη Παπαθεοδοσίου τηλ. 6947705491

Για τους φίλους που συναντούν το δίκτυο για πρώτη φόρα:

Τι είναι το δίκτυο ανταλλαγής ;
Το δίκτυο είναι μία συνεργασία ανθρώπων, μία ανταλλαγή των υπηρεσιών τους  ή των προϊόντων τους,  με όρους όμως που οι ίδιοι συναποφασίζουν και θέτουν. Μία συνεργασία που στηρίζεται  στην εμπιστοσύνη στην αλληλεγγύη, στην ισοτιμία. Ανταλλαγές που αποκλείουν την αγοραία λογική του υπερκέρδους και της συσσώρευσης πλούτου.
Τι είναι το ΚοιΝο;
 Είναι ένα κοινωνικό νόμισμα, ένα εναλλακτικό νόμισμα, που χρησιμοποιεί το δίκτυο για να αποτιμά αξίες και να διευκολύνει τις ανταλλαγές. Το ΚοιΝο δεν έχει τα χαρακτηριστικά του χρήματος καθώς δεν συσσωρεύεται, δεν αναπαράγεται, δεν δημιουργεί υπεραξία.
 Πως μπορεί κανείς να συμμετέχει;
 Όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος δηλώνει αρχικά τη πρόθεσή του στην ιστοσελίδα του δικτύου (http://koino.com.gr/) είτε από τον προσωπικό του υπολογιστή, μέσα από μια απλή διαδικασία εγγραφής, είτε αν δεν έχει τη δυνατότητα, απευθυνόμενος στο γραφείο της Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς (Σάντας 7) και στο τηλέφωνο 2310 402851.  Το δίκτυο οργανώνουν, διαχειρίζονται και ελέγχουν τα ίδια τα μέλη του, μέσα από τις συνελεύσεις τους. Η συντονιστική και η διαχειριστική ομάδα, που εκλέγει η συνέλευση έχουν εκτελεστικές και μόνο αρμοδιότητες.
 Τι μπορεί να προσφέρει στα μέλη του;
 Η συνεισφορά του δικτύου, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, είναι πολυεπίπεδη. Όταν άνθρωποι συνθλίβονται και εξαθλιώνονται η πρώτη προτεραιότητα δεν μπορεί παρά να είναι η επιβίωση και εκεί το δίκτυο μπορεί να συμβάλει αφού ανειδίκευτη εργασία μπορεί να ανταλλαχθεί με αγαθά πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες γιατρών κλπ. Αμφισβητεί την κυριαρχία του «χρήματος- εμπόρευμα». Δίνει ελπίδα ότι κάτι καινούργιο μπορεί να γεννηθεί μέσα από έννοιες που είχαμε θάψει.
Γιατί αν συναντηθούμε, οργανώσουμε και δυναμώσουμε τα κινήματα αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης, διεκδίκησης.
  Θα μπορέσουμε
· να δημιουργήσουμε ανθρώπινες σχέσεις που στηρίζονται στη συνεργασία, στην εμπιστοσύνη, στην αλληλεγγύη.
· να αντιληφθούμε ότι έχουμε τη δύναμη να ανοίξουμε ρωγμές στα σημερινά «αδιέξοδα».
· να διαβρώσουμε το αυθαίρετο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κερδοσκοπεί, παίζοντας με τις ζωές μας.
· να σχεδιάσουμε το αύριο με τους δικούς μας όρους, της ισοτιμίας, της ισονομίας, της ισηγορίας.
Το ΚοιΝο είναι πρωτοβουλία της
ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Ακατάλληλη για μπάνιο η θάλασσα στην Καλαμαριά

Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις (12-6-2012) στην ακτή της Αρετσούς βρέθηκαν τιμές ΕΚΤΟΣ ορίων για κολύμβηση.
Το επισημαίνουμε διότι φέτος περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά συμπολίτες μας εξ ανάγκης καταφεύγουν στην πλαζ Αρετσούς αλλά και στο Καραμπουρνάκι για μπάνιο χωρίς ίσως να γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία τους.
Θα συνιστούσαμε να αρκεστούν μόνο στην βόλτα,την ηλιοθεραπεία,τις αθλοπαιδειές,το καφεδάκι κ.α.
Όσο για το πότε θα καθαρίσει ο Θερμαϊκός και θα ζούμε δίπλα σε μια φιλική ακτή και θάλασσα που άλλωστε είναι δικαίωμά μας, ας μην το περιμένουμε από αυτές τις "αρχές" που διοικούν.
Παραθέτουμε τα  σχετικά αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ερευνών του εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ: